
Produktet ushqimore me afërsi date skadence në vend trajtohen me dy forma: ose lihen të skadojnë dhe nxirren nga përdorimi i produkteve pa paguar taksa ose nëse dhurohen paguhen taksa.
Një tjetër gjë e tillë favorizon më shumë biznesin që ta lerë atë të skadojë duke mos nxitur kështu dhurimin e për rrjedhojë të krijohen më shumë ushqime. Në Programin e Parandalimit të Krijimit të Mbetjeve Kombëtare sjell një pamje të tillë që duket se është një vlerë e madhe e efektit pozitiv të ushqimit të mundshëm.
“Praktika aktuale tregon se për shkak të TVSH-së shpesh është më e lirë për bizneset që hedhin ushqimin sesa të rishpërndajnë atë.
Në lidhje me qëllimin e DKM-së së re të BE-së, për reduktimin e ushqimeve dhe për ushqimin është objektivi i rimarrjes së ushqimit të ushqimit të tepërt për konsum njerëzor, do të bëhet ndryshimi i ligjit për tatimin mbi vlerën dhe mbi vlerën e tyre edhe për tatimin mbi të ardhurat, me ata që janë të dhuruar nga TVSH-ja.
Dhurimi i ushqimit në pikat sociale, është pjesë e objektivave për reduktimin e ushqimit nga 30% në nivelin e shitjeve me pak, të ardhurat deri në vitin 2035” thuhet në dokument.
I njëjti sjell në vend se vende të ndryshme të Bashkimit Evropian për të inkurajuar dhurimin e ushqimit kanë investuar në një sërë aspektesh si :
Rregulloret detyruese: Duke kërkuar dhurimin e ushqimit të pashitur nga supermarketet, sektorët e kateringut dhe mikpritjes.
Elementet ligjore: Duke minimizuar ligjin dhe ushqimin për të dhuruar, aty ku është e mundur.
Stimujt ekonomikë: Duke filluar nga taksat e ushqimit të dhuruar.
Mekanizma organizative: Nëpërmjet ngritjet e grupeve të sektorëve të punës për ushqimin e ushqimit, për energjinë e Shqipërisë dhe shëndetit të dhurimit të ushqimit në si dhe kryerjen e një studimi mbi pasojat e dëmshme ligjore dhe dhurimet ushqimore që kryhen ushqim.
Ngritjen e kapaciteteve: Organizimi i trajnimeve mbi dhurimet e ushqimit, për punonjësit në sektorët e industrisë ushqimore shitjes me pakicë dhe shërbim të ushqimit (p.sh. hotele, restorante dhe kafene).
“Banka e Ushqimit në Shqipëri është pjesë e Bankës së Federatës Evropiane të Ushqimit. Këto pika në devijimin e ushqimit të konsumueshëm nga asgjësimi në landfill dhe të ruhen. Megjithatë, Shqipëria nuk ka një kuadër ligjor dhe rregullator të posaçëm për nxitjen e dhurimeve të ushqimit” thuhet në program. Monitor.al
2025, popullsia e Shqipërisë ra me ritmet më të larta në rajon
Euro prek një minimum të ri historik

