Në shkencën e të ushqyerit, ku shpesh ka konfuzion rreth zgjedhjeve më të shëndetshme, dieta mesdhetare ka mbajtur prej kohësh skeptrin e modelit të ekuilibruar dhe ushqyes që rekomandojnë ekspertët. Megjithatë, ekziston një alternativë, sipas një artikulli të ri në National Geographic , edhe nëse na vjen nga ana tjetër e planetit: dieta tradicionale e Okinawa-s , ishullit japonez që është një nga të ashtuquajturat Zona Blu të planetit, e famshme në të gjithë botën për jetëgjatësinë e banorëve të saj.
Edhe pse dieta mesdhetare mbështetet nga një mori provash shkencore, studiuesit tani po mbledhin gjithnjë e më shumë të dhëna që konfirmojnë përfitimet e dietës japoneze dhe, në veçanti, asaj të Okinawas . Për shembull, sipas një studimi (Nutrients, 2023), vullnetarët që ndoqën këtë model për dymbëdhjetë javë jo vetëm që humbën peshë, por gjithashtu arritën të ulnin nivelet e sheqerit , insulinës dhe kolesterolit , dhe madje të kishin ndryshime pozitive në mikrobiomën e sistemit të tyre gastrointestinal, i cili shoqërohet me një numër funksionesh në të gjithë trupin.
Por kujt ia detyrohet dieta e Okinawas efektet e saj të dobishme?
“ Është e ulët në kalori dhe e pasur me lëndë ushqyese dhe fibra ”, sipas Craig Willcox , profesor i gjerontologjisë në Universitetin Ndërkombëtar të Okinawas dhe drejtues i kërkimit në Qendrën Kërkimore të Okinawas për Shkencën e Jetëgjatësisë.
“ Është një burim i mirë i fitonutrientëve, duke përfshirë antioksidantët. Ka një indeks të ulët glicemik dhe efekte anti-inflamatore .”
Si lidhet efekti i saj anti-inflamator me jetëgjatësinë?
Inflamacioni kontribuon në plakje dhe sëmundje të lidhura me të, të tilla si sëmundjet kardiovaskulare, diabeti dhe kanceri.
Por kujt ia detyrohet dieta e Okinawas efektet e saj të dobishme?
"Është e ulët në kalori dhe e pasur me lëndë ushqyese dhe fibra", sipas Craig Willcox, profesor i Gjerontologjisë në Universitetin Ndërkombëtar të Okinawas dhe drejtues i kërkimit në Qendrën Kërkimore të Okinawas për Shkencën e Jetëgjatësisë.
E njëjta dietë konsiderohet gjithashtu e dobishme për funksionin e sistemit imunitar : studimet kanë treguar se ata që konsumojnë rregullisht frutat dhe perimet e saj kanë nivele më të larta të antitrupave që mbrojnë trupin nga viruset dhe bakteret.
Përveç kësaj, një numër gjithnjë e në rritje provash i lidhin ushqimet e saj me shëndetin afatgjatë të trurit dhe një rrezik më të ulët të demencës.
Pra, çfarë përfshin tradita kulinare e Okinawas ?
Patatet e ëmbla (sidomos një varietet i pasur me antioksidantë), soja, perimet me gjethe jeshile (si spinaqi dhe lakra jeshile), thjerrëzat, perimet rrënjore (si karotat, kungujt, rrepkat), kërpudhat, algat e detit, peshkun, frutat (si rrushi, bananet, papaja jeshile) dhe mishin në sasi më të vogla (sidomos mishi i derrit).
Këto ushqime shoqërohen me çaj dhe pije alkoolike sake, si dhe erëza të tilla si shafrani i Indisë, xhenxhefili, hudhra. Orizi nuk zë një vend aq qendror sa në menutë e tjera japoneze.
Nga ana tjetër, ushqimet e përpunuara dhe sheqeri i rafinuar mungojnë , ndërsa mishi i kuq nuk është veçanërisht i përhapur.
Konsumi i produkteve të qumështit gjithashtu nuk është i zakonshëm, pasi blegtoria nuk ka qenë kurrë një burim kryesor i ekonomisë në rajon.
Përfitimet e kësaj diete nuk lidhen vetëm me ushqimet që përfshihen në të, por edhe me mënyrën se si konsumohen .
Një praktikë japoneze e quajtur hara hachi bu sugjeron që të ndalojmë së ngrëni kur ndihemi 80 % të ngopur .
Ky rekomandim ka një bazë shkencore, pasi studimet kanë treguar se ndjesia e ngopjes kërkon pak kohë për të arritur në tru - kështu që nëse ndihemi pothuajse të ngopur tani, mund të ndihemi të ngopur pas 15-20 minutash.
Dhe ashtu si me Zonat e tjera Blu, banorët e tyre ndjekin një stil jetese përgjithësisht më të shëndetshëm .
"Ata kalojnë shumë kohë jashtë dhe hanë sasi të vogla ushqimi gjatë gjithë ditës, gjithçka me moderim ", shpjegon Asako Miyashita , një nutricioniste e lindur në Japoni por që punon dhe jeton në Nju Jork./Versus.al







