
Prodhimet e vjeshtës, të pasura me shije dhe lëndë ushqyese, janë një "aleat" i vlefshëm për zemrën tonë . Shumë fruta dhe perime të këtij sezoni janë plot me fibra, vitamina, minerale dhe antioksidantë. Elemente, me fjalë të tjera, që përmirësojnë funksionin e sistemit kardiovaskular , duke ulur kolesterolin dhe pllakën në arterie.
Rekomandimi i përgjithshëm është të konsumoni (të paktën) 2.5 gota perime dhe 2 gota fruta në ditë , si pjesë e një diete të ekuilibruar. Ndërsa çdo produkt mund të jetë i dobishëm, nëntë zgjedhje të vjeshtës dallohen për profilin e tyre kardio-mbrojtës.
Me ndihmën e studimeve të disponueshme dhe rekomandimeve të dietologëve, le të shohim disa fruta dhe perime vjeshtore që i sjellin dobi shëndetit tonë.
1. Kungull
Ngjyra karakteristike portokalli e kungullit i detyrohet beta-karotenit , i cili shndërrohet në vitaminë A , duke siguruar veti të fuqishme antioksiduese që "mbrojnë" zemrën. Edhe farat e tij janë të vlefshme: një studim ka treguar se vaji i tyre mund të ndihmojë në rregullimin e presionit të gjakut tek gratë në postmenopauzë, ndërsa konsumi i tyre siguron fibra që ul kolesterolin.
2. Mollë
Të pasura me fibra dhe polifenole, mollët kontribuojnë në mënyrë aktive në uljen e rrezikut të sëmundjeve të zemrës . Hulumtimet kanë treguar se konsumimi i 2 mollëve në ditë mund t'u sjellë dobi veçanërisht njerëzve me nivele të larta të kolesterolit.

3. Shegë
E lidhur me rigjenerimin dhe rrjedhën e jetës, shega është e pasur me polifenole që përmirësojnë shëndetin kardiovaskular dhe i japin asaj ngjyrën e saj të gjallë. Një studim ka treguar se lëngu i saj mund të ulë presionin e gjakut, megjithëse nevojiten më shumë prova.
4. Panxhar
Përveç ngjyrës dhe shijes, panxhari ofron nitrate , të cilat lidhen me rregullimin e presionit të gjakut . Ndryshe nga nitratet në mishrat e përpunuar, të cilat shndërrohen në nitrozamina të dëmshme kur gatuhen në temperatura të larta, nitratet e panxharit kanë efekte të dobishme, sipas dietologes Diana Mesa.
5. Lakër jeshile
Një nga "superushqimet" më të njohura, lakra jeshile është e mbushur me nitrate, fibra dhe antioksidantë të fuqishëm. Të gjitha këto ndihmojnë në uljen e kolesterolit dhe mbrojtjen e zemrës. Plus, shija e saj ëmbëlsohet kur është e ftohtë, duke e bërë atë të përsosur për sallata, pjata të nxehta ose çfarëdo që dëshironi.
6. Bamje
Edhe pse njihen kryesisht për strukturën e tyre "të rrëshqitshme", bamja vepron si një trashës natyral. Në të njëjtën kohë, farat e saj të ngrënshme janë të pasura me fibra, vitamina (K dhe C), si dhe acid folik . Ata që i shmangin mund t'i skuqin ose t'i pjekin lehtë, në mënyrë që të fitojnë një strukturë më krokante.
7. Lakra brukseli
Me pak kalori, por të pasura me lëndë ushqyese, ato janë një perime fantastike për vlerat që mbart. Hulumtimet paraprake sugjerojnë se ato mund të mbrojnë kundër kalcifikimit vaskular, një proces i lidhur me një rrezik në rritje të mpiksjes së gjakut dhe goditjes në tru.
8. Boronicë
Po aq të ulëta në kalori dhe të mbushura me proantocianidina , ato ndihmojnë në uljen e presionit të gjakut dhe përmirësimin e funksionit vaskular. Një studim i kohëve të fundit tregoi se konsumimi i pluhurit të boronicës përmirësoi rrjedhjen e gjakut - një tregues i shëndetit të mirë kardiovaskular.
9. Patate të ëmbla
Patatet e ëmbla, të ëmbla dhe ushqyese, janë një burim fibrash, beta-karoteni dhe kaliumi. Kombinimi i këtyre përbërësve shoqërohet me një rrezik më të ulët të sëmundjeve të zemrës dhe goditjes në tru, falë rregullimit të presionit të gjakut.
Përfundim
Si përfundim, ndryshimet e vogla në zakonet tona të të ngrënit, të tilla si një mollë në ditë ose një porcion lakër jeshile në sallatë, mund të jenë vendimtare për një zemër më të shëndetshme dhe një cilësi më të mirë jetese.
