
Çifti Macron di si ta ruajë siluetën e tyre pa hequr dorë nga karakterizimi i "bon-viveurs".
Francezët dikur besonin se pjata e preferuar e Presidentit të tyre ishte diçka popullore, madje e disponueshme në mensat shkollore të vendit. Po flasim për cordon bleu, domethënë mish të skuqur të mbështjellë me djathë, i cili, po, është një nga pjatat e preferuara të Emmanuel Macron, por nuk është ai që kryeson listën e tij personale.
Sipas një interviste të dhënë nga Presidenti francez për stacionin radiofonik Europe 1, pjata e tij e preferuar është blanquette de veau, domethënë mish viçi me perime, kërpudha dhe shumë gjalpë.
Ai e konfirmoi këtë duke thënë "blanquette e vërtetë, blanquette e mirë, e dua", tha ai: "Është e vërtetë që kam një dobësi për blanquette, e thashë kur isha në fushatë, është pjata ime e preferuar tradicionale franceze". Kjo preferencë më kujton Jacques Chirac, i cili e donte të njëjtën pjatë, por me kokën e viçit.
Kur Macron shkon në qytetin provincial të Rodez në Francën jugperëndimore, atij i pëlqen të hajë mish kur është ende "i kaltër", domethënë, mezi i gatuar. Atij i pëlqejnë gjithashtu të ashtuquajturat "fruits de mer", prodhimet e detit që janë veçanërisht të njohura në Francë. Ai e do tartufin si përbërës dhe recetën për derr të egër me salcë të kuqe, të njohur në Francë si "gibier". Guillaume Gomez, shef kuzhine i pallatit presidencial deri vitin e kaluar, e dinte se për preferencat e Presidentit duhej t'i drejtohej "prestigjit" të kuzhinës klasike franceze.
Në një intervistë televizive, Brigitte Macron tha se mbrëmjeve i pëlqen të gatuajë, është diçka që e relakson. Asaj i pëlqen të bëjë një omëletë me lardon - të cilat janë copa të vogla proshute - së bashku me patate dhe një sallatë sezonale.
Shefi i ri i kuzhinës së Elizesë, Fabrice Devigne, sigurohet që "Zonja e Parë" të ketë dhjetë fruta dhe perime që i përshtaten çdo stine. Brigitte Macron gjithashtu e do peshkun e pjekur në skarë me perime, ndërsa për mëngjes ha shpargull të gatuar mirë.

Ne gjetëm recetën për Blanquette de veau dhe sekretet e suksesit të saj
Çfarë është blanquette de veau? Në thelb është mish viçi për thithje me salcë të bardhë (blanc = e bardhë në greqisht), me perime. Për të arritur ngjyrën e bardhë, mishin e zbardhim dhe nuk e skuqim. Në të njëjtën kohë, është një recetë që kërkon një kohë të gjatë gatimi në zjarr të ulët, në mënyrë që mishi të zbutet mirë dhe të mos jetë i fortë. Ekspertët rekomandojnë të paktën 2 orë.
Shikoni recetën:
Materialet
1 kilogram mish viçi
400g kërpudha
2 karota
3 presh të bardhë (vetëm pjesët e bardha)
1 limon
1 qepë
1 qepë e njomë
1 thelb hudhër
2 të verdha veze
50g miell
70g gjalpë
3 lugë gjelle krem i freskët
4 lugë gjelle verë e bardhë e thatë
1 buqetë garniturash (majdanoz, trumzë, gjethe dafine)
4 thelb karafil 4 degë majdanoz
5 maja kripë
2 maja piper
Procedura
Qëroni karotat, hudhrën, qepën dhe qepën e njomë. Pritini imët. Pastaj pritini karotat, preshin dhe kërpudhat në unaza, ndërsa me një thikë të posaçme e presim edhe mishin në copa prej afërsisht 70 gr.
Hidhni 2 litra ujë në një tenxhere, zhytni copat e mishit në të dhe lërini të ziejnë për 1 deri në 2 minuta maksimumi. Pastaj, zbrazni përmbajtjen e tenxheres në një kullesë për të hedhur ujin e zierjes. Shpëlajeni mishin me ujë të ftohtë, kullojeni dhe vendoseni përsëri në tenxhere. Pastaj shtoni qepën, qepën e njomë, hudhrën, preshin, selinonë, karotat dhe garniturën buqete. Shtoni kripë dhe piper. Shuajeni me verë dhe shtoni ujë për të zhytur mishin dhe perimet. Mbulojeni, lëreni të ziejë, pastaj ulni nxehtësinë dhe lëreni të ziejë ngadalë për rreth 1 orë.
Për kërpudhat: Ndërsa mishi është duke u gatuar, kaurdisni kërpudhat në një tigan (rreth 10 minuta në zjarr mesatar), me 20 gram gjalpë dhe 3/4 e lëngut të limonit.
Për salcën: Pastaj, në një tenxhere, shkrini gjalpin e mbetur, spërkateni me miell, përzieni përzierjen derisa gjalpi të përthithet plotësisht dhe të marrë ngjyrë kafe të lehtë. Pastaj hiqeni nga zjarri dhe lëreni të ftohet pak. Pasi mishi të jetë gatuar, zbrazni përmbajtjen e tenxheres në një sitë të imët në mënyrë që lëngu i gatimit të filtrohet në një tas. Ndizni përsëri zjarrin, shtoni lëngun në sasi të vogla dhe përzieni vazhdimisht që salca të trashet. Lëreni të ziejë derisa të vlojë.
Në fund, shtoni mishin dhe perimet (pa erëzat) në tigan, shtoni kërpudhat, përziejini me salcën dhe gatuajini të gjitha së bashku për 10-15 minuta.
Pak para servirjes: Përzieni kremin me të verdhat e vezëve dhe shtoni këtë përzierje në salcë, duke e përzier vazhdimisht në mënyrë që të mos vlojë. Rregulloni shijen me lëngun e mbetur të limonit, vendoseni në një pjatë të cekët dhe zbukurojeni me degëza majdanozi./Versus.al

